4-5 ცალი ვარდისფერი პომიდორი
2 ცალი სხვადასხვა ფერის ყაბაყი
1 მოზრდილი ან 2 პატარა ბადრიჯანი
როზმარინის ტოტები, ხმელი არ ცოცხალი ორეგანო
მარილი, პილპილი
4 ს.კ. ზეითუნის ზეთი
პომიდვრის სოუსისთვის:
4-5 ს.კ ზეითუნის ზეთი
500 გ პომიდორი
1 თავი ხახვი
4 კბილი ნიორი
1 ტკბილი წითელი წიწაკა
¼ ჭიქა ბაზილიკის/შაშკვლავის ფოთლები
1 ტოტი როზმარინი
1/2 ჩ.კ ხმელი ორეგანო და ქონდარი
ვიწყებთ პომიდვრის სოუსის მომზადებით:
ტაფას ვაცხელებთ და ზეითუნის ზეთში ვშუშავთ დაჭრილ ხახვს და ნიორს, ვამატებთ დაჭრილ ტკბილ წიწაკას, ბოლოს კი გახეხილ, კანგაცლილ პომიდორს. ვშუშავთ 10-15 წუთი, მასა უნდა შესქელდეს. ვამატებთ მწვანილებს, მარილს, პილპილს გემოვნებით. ვსინჯავთ და ვუსწორებთ სანელებლებს საჭიროებისამებრ.
სანამ სოუსი იშუშება, დავჭრათ ბოსტნეული - სასურველია ყველა ნაჭერი იყოს თანაბარი სისქის. პომიდვრისგან მორჩენილი ნაკუწები შეგიძლიათ სოუსში ჩაამატოთ.
ვაცხელებთ ღუმელს 190 გრადუსზე.
ღუმელთან თავსებად ტაფაზე ან კერამიკულ/შუშის ჭურჭელში ჩავასხამთ პომიდვრის სოუსს, ბოსტნეულს ვალაგებთ მონაცვლეობით - პომიდორი, ყაბაყი, ბადრიჯანი, მუქი ყაბაყი - მჭიდროდ, წრიულად ან თქვენი სურვილისამებრ. ბოსტნეულს მოვასხამთ ზეითუნის ზეთს, მოვაყრით მარილს, პილპილს და მწვანილებს, განსაკუთრებით უხდება ცოცხალი როზმარინი.
გადავაკრავთ ფოლგას და შევდგამთ ღუმელში გამოსაცხობად, 1 საათით. ბოლო 10 წუთი მოვხსნით ფოლგას და დავბრაწავთ ბოსტნეულს.
გემრიელია როგორც ცხელი, ასევე ცივი, მეორე დღეს.